Naar Spanje verhuizen

Het is voor velen een droom om naar een streek te verhuizen waar het weer en stuk beter is dan in Nederland. Daarom zijn er veel Nederlanders die willen verhuizen naar Spanje. Spanje is een land waar je kunt genieten van de vele zonne-uren en waar er met minder stress wordt geleefd. Toch kan een verhuizing naar Spanje voor veel stress zorgen. Wanneer je eenmaal besloten hebt om er te gaan wonen, moet je je realiseren dat het leven in een land met een andere cultuur niet altijd even gemakkelijk is. Voor het verhuizen naar Spanje moet je met veel zaken rekening houden om het leven in dat land dragelijk te maken.

Belangrijke zaken bij een verhuizing naar Spanje.

De taal spreken. Wanneer je besloten hebt naar Spanje te verhuizen is het belangrijk dat je de taal spreekt. Begin daarom zo snel mogelijk met een Spaanse Cursus. Je moet de taal kunnen spreken en de Spanjaarden begrijpen om te kunnen worden opgenomen in de gemeenschap. Je moet weten waar men over spreekt in een groepsgezelschap.

Het NIE nummer. Zorg ervoor dat, zodra je in Spanje woont, het NIE nummer hebt. Het is het Numero de Identidat de Extranjero. Het is een nummer dat op een groen kaartje staat en je in Spanje toegang geeft tot vele zaken. Zo heb je dat nummer nodig voor een bezoek bij de notaris, internet, gas-, water- en elektriciteitsaansluitingen. Ook voor andere contracten zal men je naar dit nummer vragen.

Werk in Spanje. Wanneer je van plan bent om te gaan werken in Spanje zal dat niet meevallen. Ondanks dat je de taal spreekt, kun je moeilijk aan een betaalde baan komen. Er zijn zeer veel werkelozen. Ongeveer 20% van de bevolking is werkeloos. Wanneer je een baan gevonden hebt moet je je ervan bewust zijn dat de lonen veel lager zijn dan in Nederland. Het minimumloon bedraagt ongeveer € 700 bij een 40 tot 50-urige werkweek. Zorg als je naar Spanje wil verhuizen een goede financiële buffer hebt. Je kan natuurlijk ook pas emigreren als je met pensioen bent, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Je hebt een telefoon nodig. Neem als je in Spanje komt een Spaans Telefoonnummer. Neem daarvoor een prepaid systeem. Je kunt later altijd nog overstappen naar een vast contract.

Een woning. Wanneer je naar Spanje verhuist, wil je wel onderdak hebben. Vanuit Nederland kun je gemakkelijk een huis huren of kopen. Laat je niet voor de gek houden als je in gesprek gaat met een makelaar vanuit Spanje. Het mag allemaal niet te mooi klinken. Bereid je daar goed op voor. Denk ook aan de onroerendgoedbelasting en dergelijke die behoorlijk hoog kan zijn.

Een bankrekening. Je moet wanneer je in Spanje bent gebruik kunnen maken van een bankrekening. Er zijn banken waar je als buitenlander gemakkelijk een bankrekening kunt openen, maar er zijn er ook die heel moeilijk doen.

Naast deze belangrijke zaken zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden zoals: het inschrijven in het bevolkingsregister, belastingnummer en zeker ook je gezondheidszorg.

Conclusie

Voor een verhuizing naar Spanje moet je je goed voorbereiden. Zorg dat je niet voor onverwachte vervelende verrassingen komt te staan wanneer je in Spanje aankomt. Begin daarom tijdig met de voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *